ALBINE
FORUM APICULTURA - ATAT PENTRU PROFESIONISTI CAT SI PENTRU INCEPATORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Nebunyka
Femeie
21 ani
Bacau
cauta Barbat
21 - 52 ani
ALBINE / METODE SI UTILAJE PENTRU SELECTIA SI CRESTEREA REPRODUCATORILOR / CARPATINE <=> BUCKFAST <=> CARNICA <=> CAUCAZIENE  
Autor
Mesaj Pagini: 1
jonny_it
Senior

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 137
Se dau urmatoarele date:

- in Romania nu exsita in ACA, ICDA sau ANARSZ  cercetatori capabili sa realizeze un studiu competent cu privire la introducerea unor rase sau hibrizi de albine noi, seamna ca nu au existat deloc sau daca exista lucreaza alrceva sau sunt plecti in alte tari (cunosc personal un cercetator plecat in SUA care acum lucreaza in cercetare acolo - el este vinovat sau cine ? )

- nu exista nici banii sau daca exista sunt folositi in mod necorespunzator sau in alte scopuri.

- exista deja studii (putin mai vechi) cu  privire la introducerea de rase noi si care demonstreaza ca nu este necesar acest lucru - fiind chiar contraindicat.

- legislatia UE cu privire la schimbul de material genetic + legislatia tarilor membre UE care au legislatie proprie care accepta sau care nu accepta acest lucru (majoritare)

- legislatia UE cu privire la diversitatea genetica si modificarile genetice (inclusiv hibridare)  =D=D  au realizat o lege iar tot ei au fost primii care nu au respectat-o (interesant)

- legislatia din Romania .. aproape inexistanta sau daca exista unele norme ele nu sunt respectate .. pt ca unele chiar sunt aberante.


CE FACEM ?  ........ sau mai bine ce este mai indicat sa facem ... chiar daca o sa se faca altceva ...


PS:  aceasta este ultima mea postare pt ca sapt aceasta plec in pastoral. daca nu mai vb pana la toamna va urez sanatate si miere multa !     


_______________________________________


pus acum 17 ani
   
cristi x
Membru

Din: Calarasi
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 23
nu te inteleg jonny de ce esti asa aprig. eu sunt de acord ca nu trebuie sa introducem haotic o noua rasa, dar daca "marii nostrii specialisti" nu vor sa experimenteze ei in mod stiintific pe locatii bine determinate aceste rase, ele tot vor intra. atunci ori vom avea o surpriza neplacuta si vom selecta o "africana", ori va fi ceva gen matcile italiene din anii 70' - 80', care nu prea au lasat nici o urma pe la noi, sau acel buckfast care tu zici ca a distrus apicultura germana, dar pe care eu l-am vazut la lucru in suedia si care consider ca este o rasa selectata cu profesionalism, va scoate din impas pe multi care traiesc din asta.
nu vreau sa incep un dialog al surzilor cum o mai fac unii pe aici, dar vreau sa-ti evidentiez niste caracteristici pe care eu le-am vazut si nu le-am citit prin carti. daca cineva imi spune ca are albine cu aceste caracteristici eu ii platesc 20 euro pe matca asemeni buckfastului.
si acum cateva caracteristici pe care le-am vazut in suedia la buckfast:
- 450 stupi ............ 0 roi;
- 1 saptamana 3 rame 3/4 cu oua;
- 1 medie de 100 kg/fam, cu record de 160 kg;
- 2 luni fara matca si albina nu se bezmeticeste si nu incepe sa oua;
- scuturarea albinei cu un agregat cu motor pe benzina nu le deranjaza in conditii de vreme buna;
- nu propolizeaza stupii si ramele ca ale noastre.
poate mai sunt si alte caracteristici care-mi scapa in momentul asta, dar cred ca sunt suficiente.
consider ca nu trebuie sa avem aceasta atitudine, ci mai degraba sa-i fortam pe "masoni" sa inceapa ceva constructiv si sa lase monopolul asta din mana cu niste matci facute dupa "marea metoda aca".
eu am folosit si matcile de cislau si de baneasa, dar cheltuiala mi se pare inutila. am matci la fel de bune obtinute printr-o selectie primitiva: cel mai bun intra in iarna. de curand am prins o matca de cislau in pom. cand le-am adus anul trecut, un sfert le-am tinut 1 sapt in colivie si tot le-au omorat, alt sfert au ouat o doua saptamani si apoi au intrerupt ouatul (asta in mai) si a trebuit sa le schimb.
concluzia mea: mai bine dau 20 euro pe un buckfast, dacat 7 euro pe o matca pe care o pot face si singur.
sfatul meu pentru tine este sa fi mai ponderat si sa nu mai dai exemple gen germania, franta, spania, chiar si italia. ele nu au fost niciodata in topul productiilor de miere. nu buckfastul le-a plasat pe pozitiile pe care sunt, ci propria lor izolare.


_______________________________________
web.clicknet.ro/milotoi

pus acum 17 ani
   
jonny_it
Senior

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 137
nu am nimic "personal" cu ele (buckfast) dar sunt "aprig" pt ca ma indoiesc in ce masura v-a salva apicultura romaneasca, din urmatoarele motive:

- personal nu am fost multumit de ea .. dar sa trecem peste asta

- chiar in conditiile adaptarii la clima noastra (nu vad de ce nu .. daca se adapteaza in Suedia ... cred eu ca este putin mai frig acolo ) si se obtin productii ridicate la pretul cu care apicultorii de 2 bani vand mierea nu vor putea aduce permanent matci buckfast provenite din statiunile de crestere profesioniste din strainatate, faptul ca si pe la noi au avut ideea sa faca o statiune de crestere buckfast (la inceput am ras)  va fi si mai mare "dezordinea" pt ca in Romania nici o statiune nu a produs matci bune (ma refer la calitatea lor ... nu la genetica ... am avut o comoara in mana .. asa cum au spus si chinezii care se pare ca sunt uimiti de productia matcilor carpatine in China ... dar nu am stiut sa o folosim ) 

- din imperecherile buckfast + buckfast nu rezulta ceva frumos.

- clima in Romania trece printr-o perioada ......  bunicul meu are aproape 90 de ani si peste 50 de ani de cand este apicultor profesionist (zic eu ... fata de ce fac unii ... ) si nu a mai pus sirop in iunie niciodata .. anul asta a pus.

intrebare:  cristi - ai avut buckfast in Romania ?

Singura metoda daca vrem sa aflam daca sa introducem sau nu este sa facem cateva experimente ... nu sa aducem mii da matci .. sunt suficiente 50-100 testate in stupine diferite / conditii diferite de cules / tipuri de stup diferit .    Dar cu conditia ca stupii sa fie prevazuti cu gratii la urdinis si intr-o zona unde nu sunt posibile contactele cu carpatinele.  Astfel incat imperecherile (de preferat artificiale - cu gratii la urdinis nu se pot face natural)  sa fie facute buckfast+buckfast .. daca ce rezulta este multumitor situatia este ok.  care rasa o sa fie mai productiva (adik agreata de apicultori ... ei decid ce folosesc nu trantorii de la birou .. am zis-o) v-a ramane in Romania.

PS:  cine vrea buckfast ? .... mail.   are cineva adus de la sursa din Germania ?   eu am numai din Austria 


_______________________________________


pus acum 17 ani
   
gmorosan
Membru nou

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1
Hai sa nu distrugem un bun national dat de natura ,albina carpatina.Se introduc in tara tot felul de soiuri sa nu ne para foarte rau mai tirziu.Trebuie sa ne mindrim cu asta.Nu de geaba a fost dat sa populeze aceste meleaguri.

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la