ALBINE
FORUM APICULTURA - ATAT PENTRU PROFESIONISTI CAT SI PENTRU INCEPATORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Lolalola la Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
26 - 80 ani
ALBINE / METODE SI UTILAJE PENTRU SELECTIA SI CRESTEREA REPRODUCATORILOR / Curiozitate  
Autor
Mesaj Pagini: 1
jonny_it
Senior

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 137
Cum cresteti trantorii ... sau mai bine zis cresteti trantori .. dirijat ?  Cum impiedicati raspandirea varooa la familiile respective ?
   
   

   Eu "fortez"  familiile puternice sa creasca mai multi trantori iar la familiile slabe incerc sa suprim orice incercare de a creste trantori. Este destul de dificil .. si este necesar mult timp. In 2000 si 2001 am folosit un punct de imperechere caare era la aproximativ 12 km de stupinele vecine, am avut 19 nuclee si am imperecheat 36 de matci. In conditiile acestea nu cred ca a meritat investitia.
  O solutie ar fi inceperea cresterii matcilor mai devreme de aparitia trantorilor in stupinele alaturate, dar matcile rezultate sunt in mod normal mai putine si mai slabe calitativ. 
 
   Se poate obtine o imperechere cu trantorii doriti in plin sezon ?


_______________________________________


pus acum 18 ani
   
valer
Membru nou

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1
cea mai buna metoda pe care o aplic este sa cresc trantori de la familii recordiste pe linia tata in stupii din care nu doresc sa aiba trantori.Ducand o rama claditoare insamantata, familia respectiva o creste si nu mai depune alti trantori. Astfel obtin numai trantori doriti.

pus acum 15 ani
   
raduta.aristotel
Membru

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 32
Lucrez cu rama  claditoare - care jumatate are celule de albina lucratoare si cealalta jumatate de sub speteaza superioara, albinele cladesc  fagure cu celule de trantor.Cam la 7 zile fac control si unde este cazul recoltez partea cu trantori.La familiile puternice las o generatie de trantori ,dar la cele mai slabe recoltez ,oricum ele mai au pe cate o rama mici petece cu celule de tantori .Pentru anul 2010  o sa aplic metoda d-lui Valer.Intrebarile mele sunt:   Care este stadiu cel mai propice pentru a recolta PARTEA CU TRANTORI si ce    sa fac  cu aceasta parte dupa recoltare ? .Multumesc

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la