ALBINE
FORUM APICULTURA - ATAT PENTRU PROFESIONISTI CAT SI PENTRU INCEPATORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
sarmaluta2002 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 50 ani
ALBINE / CUNOSTIINTE VITALE INCEPATORILOR / Hrănirea de completare  
Autor
Mesaj Pagini: 1
gmih
Membru

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 39
Hrănirea de completare se face în trei cazuri, când familiile nu şi-au asigurat rezervele de hrană necesare pentru iernare din cauza condiţiilor neprielnice de cules; când nu există miere de rezervă în faguri pentru înlocuirea mierii de mană constatate în cuib, când se face completarea parţială cu zahăr a rezervelor insuficiente de hrană.
Hrănirea trebuie făcută imediat după ultimul cules de vară. în felul acesta se va intensifica dezvoltarea în continuare a familiilor în vederea iernării, iar la dispariţia albinelor bătrâne va apărea generaţia ce va ierna şi care a fost scutită de uzura pe care ar fi prilejuit-o prelucrarea zahărului.
Durata vieţii albinelor este influenţată, în mod direct, de cantitatea de zahăr prelucrată. Astfel, faţă de albinele care nu au prelucrat zahăr în toamnă şi a căror durată de viaţă este considerată 100%, durata vieţii albinelor care au prelucrat 3,3 kg sirop/kg albină a fost de numai 75%.
De asemenea, apicultorul trebuie să ţină seama şi de faptul că administrarea unor cantităţi mari de sirop de zahăr, care trebuie depozitate în scurt timp, duce la depăşirea capacităţii de activitate glandulară a albinelor şi, ca atare, adaosul de enzime va fi necorespunzător, în această situaţie rezervele respective vor fi depozitate fără ca procesul de invertire să fie realizat la nivel corespunzător, fapt ce va duce la cristalizarea hranei în celule, cu o dublă influenţă negativă. Pe de o parte albinele vor arunca cristalele din celule, ceea ce reprezintă consumarea inutilă a zahărului; pe de altă parte, prin hrănirea cu lichidul intercristalin albinele se îmbolnăvesc de diaree, putându-se înregistra din acest motiv chiar şi pierderea familiilor. Este de aceea indicat ca administrarea hranei pentru completarea rezervelor să se facă într-un timp mai îndelungat şi în cantităţi ponderate, asigurându-se astfel o foarte bună prelucrare.
La completarea hranei trebuie luate în considerare câteva aspecte importante.
Pentru ca hrana administrată să nu fie împrăştiată de albine pe un număr mare de faguri ci concentrată doar pe câţiva, adică pe fagurii pe care familia va ierna, sunt necesare următoarele măsuri:
- înainte de administrarea hranei, cuibul familiei să fie redus la numărul de faguri pe care urmează să se facă iernarea;
- reducerea se face în funcţie de puterea familiei;
- puterea se apreciază în funcţie de intervalele bine ocupate cu albină.
O metodă mai exactă care poate fi aplicată când timpul este cald este aprecierea cantităţii de albină de pe fiecare fagure şi, în final, aprecierea cantităţii totale de albină. Un fagure de stup orizontal 435/300 mm în perioada de toamnă, când cuibul este restrâns conţine 270 g albină pe ambele feţe, în timp ce rama de ME 435/230 mm conţine 200 g albină pe ambele feţe. în perioada activă, un fagure de stup orizontal 435/300 mm conţine 200 g albina pe ambele feţe, iar rama de ME 435/230 conţine 150 g albină.
O apreciere mai exactă se obţine cu rama reţea sau Netz (împărţită în dm2) în care 1 dm2 conţine 30 g albină pe ambele feţe sau 15 g pe o singură faţă. Totalul de dm2 găsiţi, înmulţit cu 15 dă totalul de albine dintr-o familie.
Pentru a se aprecia pe câte rame va ierna familia se împarte totalul de albine la 270 g sau 200 g, în funcţie de tipul de stup.


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la