ALBINE
FORUM APICULTURA - ATAT PENTRU PROFESIONISTI CAT SI PENTRU INCEPATORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
lutsen
Femeie
24 ani
Cluj
cauta Barbat
24 - 48 ani
ALBINE / METODE SI UTILAJE PENTRU SELECTIA SI CRESTEREA REPRODUCATORILOR / "metoda" de schimbare a matcilor  
Autor
Mesaj Pagini: 1
jonny_it
Senior

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 137
Pt cei care folosesc multietajatul dar si pt cei care folosesc alte tipuri de stupi 9 dar cu unele adaptari ) am vazut acum cativa ani o metoda de schimbare a matcilor si am folosit si eu 3 ani aceasta metoda si da rezultate f bune. Este nevoie de urmatoarele materiale:

- cate 1 stup me compus din 1 corp + fund, capac, etc  (cate unul pt fiecare familie)
- faguri artificiali ( 5-6 pt fiecare matca care trebuie schimbata )
- zahar
- plante medicinale sau protofil
- varachet sau alte substante pt combaterea varooa

   Metoda este urmatoarea:
- primavara dupa revizie se noteaza acele familii care sunt puternice si paralel de aceasta notare se face si notarea celor recordiste.
- intre 1 iunie si 15 iunie ( in functie de zona ) se trece la obtinerea de matci din familiile  notate ca recordiste ( prin metode care sunt la indemana fiecarui apicultor) iar din familiile care sunt puternice dar nu sunt notate ca recordiste se fac nuclee pe 2 rama stas sau pe 3 multietajat  - rame complet acoperite de albine si puiet + 1 rama de acoperire.
- nucleele se fac cu 4-5 zile inainte de ecluzionarea matcilor din familiile de crestere.
- inainte de acluzionarea matcilor se trece la introducerea acestora in nucleele formate.
- dupa acceptarea matcilor se trece la stimularea cu sirop a nucleelor si adaugarea de faguri artificiali ( dupa inceperea pontei ).
- inainte cu 1-2 sapt de formarea albinelor care vor ierna se trece la unirea familiilor cu nucleele, unire care se face usor cu ajutorul unei foi de ziar sau prin simpla punere a nucleului peste familia de baza + afumarea usoara - aceasta unire se face mai usor in conditiile unui cules de intretinere sau prin stimularea cu sirop ( stimulare care incepe inainte de punerea nucleului dar dupa recoltarea ultimelor cantitati de miere - in cazul in care unirea se face mai repede )
   
   Avantajele metodei:
- se pot schimba un numar mare de matci - daca nu toate matcile
- nucleele uite cu familiile formeaza in continuare o familie f puternica care este dotata cu o matca tanara care va avea o ponta mare in toamna, deci un  numar mare de albine care vor intra in iarna.

   Dezavantaje:
- este nevoie de multe corpuri de stup.
- in conditiile in care multe matci se pierd la imperechere este nevoie sa se cumpere matci gata imperecheate.


_______________________________________


pus acum 18 ani
   
admin_forum
Administrator

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 37
Mai este timp pentru a te ocupa si de celelalte familii ?
Nu este un volum mare de munca ?


pus acum 18 ani
   
nrista2000
Membru

Din: arad
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 24
Jony,eu folosesc o metoda asemanatoare cu a ta dar putin diferita:
-familiile recordiste,primavara le pun in lada orizontala(sicriu) le intaresc cu rame cu puiet capacit si albina acoperitoare si le fortez sa intre in frigurile roitului.
in momentul in care incep primele botci le urmaresc mai atent.
inainte de capacirea botcilor scot matca si formez un roi cu ea,completez cu faguri cu puiet capacit,dupa capacirea botcilor,pe ramele care nu au botci "altoiesc boci "in asa fel ca toate ramele sa aiba o botca sau doua.
inainte de eclozionare iau o rama cu botca si o pun in alta lada,de la alte familii o rama cu puiet capacit si albina acoperitoare,o rama cu hrana si o rama necladita,un hranitor cu apa sau sirop,diafragma.....si astept imperecherea,mi se pare mai simplu.
PS:cand se pun ramele cu cu albina de la stupi diferiti se unifica mirosurile....(cu otet diluat,asa fac eu)sau altadata mai si anesteziez albinele cu azotat de amoniu in afumator.
-problema cu lazile,da asa e dar intr-o lada de dadant pun 2 nuclee iar in orizontale 5-6 nuclee
-munca nu chiar asa de multa dar rezultatele sunt bune
-asta e metoda pe care o folosesc eu,nu stiu daca e chiar asa de buna,cred ca fiecare crede ca  metoda lui e cea mai buna
cu stima
n.rista


pus acum 18 ani
   
jonny_it
Senior

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 137
am si eu cateva " sicrie "  pt ca am avut si eu dadant, o sa incerc sa ii despart in 5-6 cu ajutorul a cateva diafragme ... numai ca o sa folosesc rame me   ... am si ceva asemanator cu ce ai tu ... dar am folosit pe post de nuclee de imperechere - lazi pt 3 grupe de cate 3 rame me, si am si lazi numai pt 3 rame me.
Am vb nu demult cu axor si el foloseste nuclee pe o rama me pliata in 3 si mi se pare mai buna matoda dar numai pt schimbat matcile, nucleele care le fac eu le folosesc si ca familii ajutatoare si pt cladirea unui surplus de faguri pt ca le stimulez destul de mult iar mierea care rezulta nu o extrag asa ca nu poate ajunde in mierea marfa.


_______________________________________


pus acum 18 ani
   
nrista2000
Membru

Din: arad
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 24
cu ramele pliante e bine,am si eu, pentru ca folosesti mai putina albina dar am vorbit cu mai multi stupari"batrani"care zic ca matcile facute in nuclee sunt bune pentru vanzare....
ei zic ca matca e bine sa fie obisnuita inca de la inceput pe rama mare,cu multa albina,hranita stimulent,chiar si cu 2-3 rame.
si eu daca imi mai raman nuclee la floarea soarelui,le mai dau cate o rama -doua cu puiet si albina si ii bag pe iarna.
care e adevarul....nu stiu incercam tot felul de metode,cea mai buna e cea care iti da mai multe satisfactii


pus acum 18 ani
   
axor
Membru

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 35
anul trecut am incercat sa fortzez 2 familii recordiste sa imi intre in friguri,rezultatul; am chinuit 2 familii degeaba,nu au facut nici o botca si au bagat faguri oriunde a fost posibil - nu degeaba erau recordiste si campioane,anul asta voi lua oua de la ele si voi pune in altele , inca ceva:am facut in cele din urma din una un roi cu o botca de la un alt stup undeva prin 15 iulie,in prima faza au crescut matca,apoi au schimbat-o,anul asta iar o sa ma chinuiesc cumva sa le inmultzesc,le urmaresc constantza la aceste familii de citziva ani

pus acum 18 ani
   
mercur
Membru

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 6
cum poti obtine o matca cu un instinct slab de roire?
astea sunt cele mai cautate ,nu?
din ce povesteati voi aici aflu ca voi obtineti matci obligandu-le sa intre in frigurile roiri,ceea ce este cam contrar cu interesele apicultorului pt ca va obtine matca roitoare,nu......parerea mea!
eu am doar 2 stupi dar va voi intrece in curand
astept comentarii la acest mesaj


pus acum 18 ani
   
jonny_it
Senior

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 137
Matcile care au un instinct slab de roire se obtin de la familiile cu instinct slab de roire sau care prezinta fenomenul de inlocuire linistita ( la 1-2 ani ) numit si anecbalie sau prin selestionarea si incrucisarea familiilor pana se obtine aceasta insusire f valoroasa, ultima procedura necesita ceva mai mult timp daca se incepe  de la zero.

_______________________________________


pus acum 18 ani
   
albinutza
Senior

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 143
si eu folosesc aceeasi metoda.dar fac nucleu mai tare pe 3 rame sau chiar roi pe 4 rame.toamna ii unific cu fam care au matci incompetente sau mai batrane de 2 ani.numai matcile f f f bune stau la mine 3 ani.
     tot din fam recordiste  scot botci,fortandu-le sa creasca botci,prin omorarea matcii.fiindca cum spuneati rar o fam recordista si intarita va roi.fam .recordiste isi vad de lucru ,nu de roit........dar mai sunt si exceptii.sau dau rama cu oua unei fam.bune pt.crestere botci.asta pe moment ma orientez in functie de situatie.
      de ce fac roi pe 4 rame sau nuclei mai tari?
       pt.ca mai bine e ingrijita si hranita matca dupa eclozionare,ceea ce conteaza f. mult.nu neg faptul ca ce faceti voi e rau . din contra e bine.doar combat micronucleele mici de imperechere a matcilor.partial.
       metoda asta o folosesc multi stupari cu stupine mari.si sa stiti ca nu dau atata atentie roiului sau nucleului.deci este infintat,dus pe vatra,varachet ,marit cuibul si scos la culesul de floarea-soarelui.consider ca nu e mult de munca cu ele.
       practic anual schimb matcile la jumate din stupina.in anii cu numar par schimb matcile la stupii cu nr.par si in anii impari schimb matcile la stupii cu nr.impari.


pus acum 18 ani
   
jonny_it
Senior

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 137
Problema la micronuclee este ca matca nu oua asa cum o poate face intr-un roi sau fam normala. de aceea este recomandat ca dupa imperechere matcile batrane sa die trecute in nuclee iar cele tinere in fam de baza, iar apoi in toamna sa se uneasca nucleele cu fam.

_______________________________________


pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la